Kako brati dedni zapis?

S silovitim napredkom biokemijskih tehnologij je bil v 20. stoletju duh vitalizma (do)konฤno izgnan iz bioloลกkih znanosti. Preobrat je najprej z (1) encimatsko teorijo ลพivljenja neoporeฤno prikazal uniformnost ลพivih in neลพivih kemiฤnih reakcij (tukaj naj izpostavimo Bรผchnerjevo izolacijo cimaz) ter nato z (2) informacijsko teorijo ลพivega dedne in razvojne dinamike izenaฤil z molekularnim prepisom kodonskih zaporedij iz DNK v beljakovino (tu je vodilno vlogo igrala zlasti Crickova eksplikacija genetskega koda). Skupaj z neodarwinistiฤno sintezo je v teoriji bioloลกkih znanosti za nekaj ฤasa zavladal absolutni genetski redukcionizem.

Ta se je z organicistiฤno interpretacijo evolucijskih in ekoloลกkih dinamik razvojnega sistema razrahljal ลกele na prehodu v 21. stoletje; kot zdaj vemo, predmeti naravnega izbora niso le specifiฤna nukleotidna zaporedja (in njihove mutacije), temveฤ evolucijsko izmojstreni regulativni procesi, ki ta zaporedja izraลพajo. Nedavnemu znanstvenemu razvoju primerno bi veljalo premisliti pojem bioloลกke informacije, saj sluลพi kot obodna os sodobne biologije kot celostne stroke. Po uvodni predstavitvi Crickove osrednje dogme molekularne biologije in povzetku zgodovine molekularnega gena bomo zato premislili dinamike sodobne bioloลกke uporabe pojma informacije, ki se jim ลกtirje obravnavani pristopi poskuลกajo pribliลพati. Na koncu bomo videli, da natanฤno branje bioloลกke informacije ni zgolj tehniฤna naloga, saj se sooฤa s konceptualnim problemom individualnosti organizma, ki ga poskuลกamo razumeti.

(Zaradi optiฤne aktivnosti (zmoลพnosti obrata polarizirane svetlobe) produktov alkoholnega vrenja je bil Pasteur prepriฤan, da je organska kemija povsem razliฤna od anorganske โˆ’ le z vitalnimi polarnostmi preลพeto ลพivo bitje lahko sintetizira nesimetriฤne, tj. kiralne molekule. (Na sliki sicer opazuje s steklino okuลพeno zajฤje moลพgansko deblo.) Kot smo ลพe omenili, je Bรผchner z biokemijsko izolacijo kljuฤnih encimov dokazal kemijsko neodvisnost fermentacije. Vir: Explore yeast)

Osrednja dogma molekularne biologije

Kdo drug kot Francis Crick, enfant terrible biologije 20. stoletja, bi lahko v dobro izoblikovano stroko vpeljal spekulativno in empiriฤno neadekvatno pojmovno shemo ter s tem vzpostavil enega najplodnejลกih podroฤij sodobnih ลพivljenjskih znanosti? Kot eden od avtorjev verjetno najslavnejลกega prispevka k bioloลกki vedi ลกtiri leta poprej je Crick, po izobrazbi fizik (in po duลกi evgenik), leta 1957 v znamenitem predavanju On Protein Synthesis izvedel prav tako intelektualno akrobacijo, s katero je kot prvi oblikoval t. i. osrednjo dogmo molekularne biologije. Kot bomo kmalu videli, je ta nadaljnje raziskave navdihovala le sebi v ลกkodo, saj so se ลพe poldrugo desetletje kasneje (v eksperimentalnem delu Jacoba in Monoda) njeni temeljni elementi pokazali kot empiriฤno samonanaลกajoฤi.

Kljub empiriฤni neadekvatnosti โ€“ o kateri bo govora nekoliko kasneje โ€“ pa je z osrednjo dogmo do takrat le teoretiฤni pojem informacije (na katerega je med drugim opozarjal ลพe Schrodinger v sklopu predavanj po naslovom What is life) dobil prepriฤljivo empiriฤno interpretacijo. Kar naenkrat ลพivi organizmi niso bili veฤ funkcionalne ali strukturne celote, ki jih oblikujejo zakoni naravne selekcije ali klasiฤne genetike; dednost ni veฤ spadala v proteom, ki je oblikoval biokemijo prve polovice 20. stoletja. ลฝivo โ€“ onto- in filogenetsko pred vsem tem โ€“ v sebi skriva naฤrt ante rem; ta omogoฤa sintezo vseh bioloลกko relevantnih lastnosti in (v strahu pred dedovanjem pridobljenih lastnosti) deduje le samega sebe. Dedovanje primarno ni materialnega znaฤaja, temveฤ prenos abstrakcije zaporedja ลกtirih duลกikovih baz, kot ga najdemo v nukleinskih kislinah. S tem, kar je Crick poimenoval genetski kod, to zaporedje, razporejeno v kodone, doloฤa primarno strukturo beljakovin. Biologa odslej ne zanima veฤ gen sam, temveฤ podatki โ€“ tj. abstrakcija zaporedja โ€“ ki jih gen prenaลกa iz generacije v generacijo. Molekularni gen je torej zgolj empiriฤni primerek bolj abstraktnih informacij o konstituciji beljakovin, saj v njihovo sintezo ni aktivno biokemijsko vpleten โ€“ kontakt z njimi namreฤ oblikuje ลกele prek posredovanja tRNK. Dednosti kot take ne moremo kemiฤno izolirati, lahko pa jo abstrahiramo; od tu izhaja vzpon bioinformatike.

Osrednja dogma molekularne biologije zahtevi loฤevanja med konkretnimi kemiฤnimi interakcijami in poljubno doloฤenim pravilom abstraktnih zaporedij zadosti s trditvijo, ยปda se informacija, prenesena v beljakovino, iz principa ne more prenesti naprej. Bolj natanฤno, prenos podatkov iz nukleotidov v nukleotide ali iz nukleotidov v beljakovine je mogoฤ, medtem ko prenos podatkov iz beljakovine v beljakovino ali iz proteina v nukleotid ni. Podatek [information] tukaj pomeni doloฤeno zaporedje, bodisi baz v nukleinskih kislinah bodisi aminokislin v beljakovini.ยซ (Crick 1957, 153) Osnovni biokemijski kompleks, ki z abstraktno izolacijo nukleotidnih zaporedij skrbi za verodostojen prenos informacij, je torej dvojna vijaฤnica molekule DNK; posamiฤna zaporedja, ki sluลพijo kot naฤrti primarne strukture beljakovin pojem klasiฤnega, mendeljanskega gena preoblikujejo v dozdevno oprijemljivejลกi znanstveni (ter povsem mehaniziran) predmet molekularnega gena, ki pa se za razliko od svojega predhodnika ponuja eksperimentalni obdelavi.

(Crickov diagram osrednje dogme molekularne biologije. Vir: Crick 1970)

Regulativni sistem in empiriฤna neadekvatnost osrednje dogme

Kot smo ลพe omenili, se je molekularni gen kmalu pokazal kot povsem dvoumen predmet znanstvenega raziskovanja. Po eni strani je s svojim nastankom kot materializacija mendeljanskega gena tega nadomestil, po drugi pa nadaljnje raziskave usmerjal tako, da se je zgodnje privzetje njune ekvivalence kmalu pokazalo kot neutemeljeno.

Enoznaฤni pomen molekularnega gena sta prva problematizirala francoska molekularna biologa Franรงois Jacob in Jacques Monod; z eksperimentalnim delom na bakterijskem prebavnem ciklu sta oblikovala t. i. operonski model genetske regulacije. Ta je fizioloลกki proces izraลพanja genov opisal s tremi tipi DNK: (1) strukturni geni naj bi sluลพili kot zaloga informacij o zaporedjih beljakovin, (2) regulatorni bi nadzorovali aktivacijo in inhibicijo prenosa informacij iz (1), (3) signalne sekvence pa bi prepoznale prebavne signale in sproลพile proces transkripcije. (Rheinberger 2017, 66) Tako je z vztrajno metaforiฤno uporabo prispodobe s programom genom zazvenel nekoliko bolj kibernetiฤno: ยปObstaja le nenehno izvajanje programa, ki se ne more loฤiti od svojega rezultata. Genetska sporoฤila lahko interpretirajo le produkti teh sporoฤil samih. [โ€ฆ] Ni veฤ vzroka za reprodukcijo, je le krogotok dogodkov, v katerem je vloga posameznega gradnika odvisna od drugih.ยซ[1]โ€œThere is only the perpetual execution of a programme that cannot be dissociated from its fulfilment. The only elements that can interpret the genetic message are the products of the message … Continue reading (Jacob 1973, 297; citirano iz ibid., 67) Genotip in fenotip sta po razumevanju regulacije radikalno prepleteni dimenziji informacijskega procesa; (ibid.) prvi sicer nudi programski naฤrt drugemu, a se lahko izrazi ลกele znotraj struktur, ki brez drugega ne bi obstajale.[2]Na tem mestu naj omenimo, da so v zgodnjih letih raziskovanja molekularnega gena tega razumeli bolj kot magnetni trak in ne kot zapis raฤunalniลกkega programa. (Quammen 2018, 52f) ลฝivi sistem za razliko od raฤunalnika ne more obstajati kot gola strojna oprema; o genetski informaciji pa za razliko od programa ne moremo govoriti zunaj konteksta razvojnega procesa. Zato se ne nadejajmo, da bi genetsko informacijo lahko razumeli kot nakupovalni spisek beljakovin, navedenih v receptu za poljubno obliko ลพivljenja โ€“ kot nabor molekulariziranih klasiฤnih genov, zapisanih v genetski kodi.

(Oblika kljunov znamenitih Darwinovih ลกฤinkavcev ni odvisna od razlike v molekularnem genu, temveฤ od koliฤine signalne beljakovine, ki se pod vplivom regulacijskih procesov sintetizira v veฤji ali manjลกi meri. Vir: wikipedia)

S sodobnim napredkom molekularne in razvojne biologije je regulacijska dinamika med genotipom in fenotipom postala ลกe oฤitnejลกa: s posttranskripcijsko modifikacijo mRNK lahko eno in isto nukleotidno zaporedje kodira za veฤ razliฤnih zaporedij aminokislin; za razvojni cikel organizmov je nujno potrebno doloฤeno zaporedje izraลพanja genov in ne le njihova prisotnost v genomu; z metilacijo molekule DNK je gen epigenetsko inhibiran itd. Osrednja dogma molekularne biologije je torej empiriฤno pomanjkljiva. (Za podroben prikaz nezadostnosti razliฤnih moลพnih interpretacij osnovne ideje glej Polo Camacho 2019) K vsemu temu lahko prikljuฤimo ลกe vpraลกanje dednosti in s tem evolucije ter sorodnosti oblik ลพivljenja:

ยปReplikacija, tj. prenos dednega materiala, je v resnici zelo kompleksen molekularni proces, ki ohranja le beลพno podobnost z mendeljanskim modelom; slednji namreฤ navkljub priznanju moลพnosti mutacij, vztraja na stabilnosti in neodvisnosti dedne enote, katere naloga je prenos natanฤno doloฤene fenotipske lastnosti. Okretnost genoma v smislu vsestranske uporabnosti โ€˜skrivaliลกฤaโ€™ [cache] dednih virov [resources] moฤno presega izmenjevanje dednega materiala med mejozo in nastankom spolnih celic. Ta okretnost sluลพi kot neizฤrpen rezervar razvojne plastiฤnosti in evolucije, ki ga poganja kompleksna maลกinerija prestavljivih elementov DNK, polimeraz, giraz, beljakovin, ki se veลพejo na DNK, popravnih mehanizmov in ลกe marsiฤesa.ยซ (Rheinberger 2017, 72)[3]ยปReplication, that is, the transmission aspect of heredity, turns out to be a complex molecular process that bears little resemblance to the model, codified in Mendelโ€™s rules, of mutable, but … Continue reading)

ฤŒeprav je konec 20. stoletja postalo zelo oฤitno, da gen kot tak ni osrednji doloฤujoฤi faktor ontogenije, je kot eksperimentalni pojem vztrajal v osrฤju bioloลกkih znanosti. ยป[Geni] ostajajo pomembni kot uspeลกne vstopne toฤke za raziskovanje. Uspeh te srediลกฤne vloge genov [gene-centrizem], [โ€ฆ] svoje utemeljitve tako ne iลกฤe v ontoloลกki sferi, temveฤ predvsem v epistemoloลกki in pragmatiฤni prepriฤljivosti.ยซ (ibid., 118)[4]ยป[Genes] figure prominently because they provide highly successful entry points for investigation. The success of gene-centrism, according to this view, is not ontologically, but first and foremost … Continue reading)

Semantiฤna teorija

ฤŒe ne ลพe gen sam, po kibernetiฤnem obratu vsaj genetski kod ohrani svojo srediลกฤno vlogo pri vzpostavljanju razmerja med dednim zapisom in izraลพeno beljakovino; veliko laลพje kot materialni gen se namreฤ poveลพe z naivnim pojmom kodiranja podatkov. Vsakdanje razumevanje kodiranja seveda vkljuฤuje doloฤeno funkcijo ali algoritem, ki smisel podatkov nepoznavalcu koda prikrije; z inverznim kljuฤem lahko nato navidezno nesmiselnemu vzorcu povrnemo izvorni pomen, ki se โ€“ vsaj navadno โ€“ sklada z izhodiลกฤnimi podatki. Ker je genetski kod v tej analogiji koda, translacijski proces pa inverzni kljuฤ, se kot najpomembnejลกi vpraลกanji postavita: (1) Kateri algoritem (oziroma funkcija) informacijo o zaporedju aminokislin zakodira? ter (2) Kaj je izvorni smisel zakodiranih informacij? Maynard-Smith (2000) na ti vpraลกanji odgovarja z (1) naravni izbor in (2) prilagojenost na okolje [fitness].

Informacijsko-teoretiฤnemu pojmu podatka kot korelacije med spremenljivkama A in B se Maynard-Smith zoperstavi s t. i. sematiฤno teorijo genetskega pomena; prvo tolmaฤenje pojma bioloลกke informacije se opira na korelacijsko razumevanje nukleotidnih zaporedij in fenotipskih lastnosti, semantiฤno pa genomu (skupaj z regulativnimi procesi) pripiลกe intencionalno vsebino zaporedja aminokislin in s tem predvsem njihove funkcionalne vloge. S korelacijsko definicijo genetske informacije sicer lahko reฤemo, ยปda gen nosi informacijo o odrasli obliki organizma; posameznik z genom za ahondroplazijo bo razvil kratke okonฤine. A prav tako lahko reฤemo, da dojenฤkovo okolje vsebuje informacije o njegovi rasti; ฤe je podhranjen, bo prelahek.ยซ (Maynard-Smith 2000, 189) V tem smislu ฤrni oblak kot korelacijska spremenljivka zmanjลกa ยปinformacijsko entropijoยซ vremena v bliลพnji prihodnosti; pomensko nasiฤena vremenska napoved pa bi na ta naฤin ostala popolnoma nerazumljena โ€“ z vremenom ne korelira, marveฤ o njem govori. ยปMolekula DNK doloฤeno zaporedje [nukleotidov] hrani zato, ker z njim doloฤa sprecifiฤno beljakovino; oblak pa ni ฤrn zato, ker napoveduje deลพ.ยซ (ibid. 189f) Evolucijska genetika, ki ลพivi sistem pojmuje z adapcijsko funkcijo izraลพenega genotipa, ne iลกฤe golih korelacij, temveฤ pomenske celote, zakrite z genetskim kodom; dedni zapis nam โ€“ kljub rekurzivnosti โ€“ o ลพivem sistemu lahko nekaj pove.[5]Z vpraลกanjem, kaj nam genetski kod pove, prviฤ jasno izstopi konceptualna zmeda med organizmom-realizatorjem, ki genetsko informacijo po-deduje in znanstvenikom-opazovalcem, ki jo poskuลกa … Continue reading

Trditev ยปGenomska informacija je ‘pomenljiva’ v tem, da generira organizem, ki lahko preลพivi v okolju, za katerega je bil izbranยซ (ibid., 190) Maynard-Smith razume s kategorijo prilagojenosti na okolje [fitness]. Ta nam s pojmom preลพivetja omogoฤa shematizacijo odnosa med dobrimi in slabimi mutacijami ter vpliva na moลพnost preลพivetja doloฤene vrste. Mutacijsko razliko lahko v naslednjem koraku lociramo v ยปmolekuli DNK in [regulacijskih] proteinih [, ki] nosijo navodila ali program, za razvoj organizmaยซ (ibid., 190). V kljuฤnem argumentativnem koraku jih Maynard-Smith primerja s spremenljivkami funkcij genetskega algoritma ter izenaฤi ‘konฤno’ vrednost enih in drugih kot optimalno za opravljanje doloฤene adaptacijske funkcije. Dejstvo, da rezultat mnoลพiฤnega poskuลกanja z genetiฤnim algoritmom lahko razumemo tudi kot enkraten, domiseln zapis optimalnih vrednosti izbrane funkcije, ยปutemelji bioloลกko prepriฤanje, da DNK vsebuje informacijo, ki jo je sprogramiral naravni izborยซ (ibid., 190). Neposreden zapis informacij o optimalnih spremenljivkah zato ni potreben, saj se ยปnihฤe ne bi zmrdoval nad trditvijo, da program [, tj. rezultat genetskega algoritma] vsebuje informacije ali vsaj navodila, ki izraลพajo njegov namen.ยซ (ibid., 190) ยปKjer inลพenir vidi [inteligentni] naฤrt [design], biolog vidi naravni izbor.ยซ (ibid., 177)

(William Paley je v zaฤetku 19. stoletja vztrajal, da vsak kompleksni sistem zahteva izumitelja ali izdelovalca; ฤe v gozdu najdem uro, ta po vsej verjetnosti ni padla z neba โ€“ kako lahko torej ateist zanika obstoj boลพjega oblikovalca nepopisljivo zapletene raznolikosti ลพivih bitij? Ta pozicija se z Darwinovo teorijo naravnega izbora pokaลพe kot povsem nesprejemljiva. (Darwin je svojo teorijo sprva celo skrival, saj se je bal teoloลกkih zakljuฤkov, ki bi iz nje sledili.) Vir: wikipedia)

ฤŒeprav ta pristop genetsko informacijo utemelji kot zapis optimalnih vrednosti izoblikovanih adaptacij, zgodovine makroevolucije ne moremo razumeti algoritmiฤno; evolucija na sploลกno ni le optimizacija ลพe izoblikovanih funkcij, ampak veliko prej proces vzpostavljanja raznolikosti novih. Maynard-Smith se te omejenosti lastnega pristopa sicer zaveda (ibid., 191f), a iz nje ne izpelje kritiฤnega zakljuฤka, daโ€“ semantiฤno razumljeno โ€“DNK (in pristojni razvojni procesi) vsebujejo informacijo o spremenljivkah ลพe vzpostavljene funkcije, ne pa o njeni lastni adapcijski vlogi.

Natanฤneje: Maynard-Smith je mnenja, da zaporedje nukleotidov skupaj s translacijskim procesom lahko vsebuje informacije o funkcionalni vlogi proteinov, saj ti โ€“ s procesom naravnega izbora mutacij โ€“ ‘iลกฤejo’ optimalno vrednost adaptacijske funkcije. Opisano nesimetriฤnost ter s tem intencionalnost bioloลกkih informacij kot genotipskih signalov utemelji z razliko med dednostjo vrednostnih mutacij funkcij in kontingentnostjo okolja v odnosu do katerega so te prilagojene. Eksperimentalno reฤeno so vrednosti v genotipu konstanta, okolje spremenljivka, odnos med njima pa se izrazi s fenotipom: ยปpigment se izrazi v ฤloveลกki koลพi, ko je ta izpostavljena soncu, ter varuje pred UV-ลพarki. Take adapcijske reakcije potrebuje genom, ki se je pod vplivom naravnega izbora razvil [evolved] v prid prilagajanja na spremenljivo okolje. Ne deduje se pigment, temveฤ genetski mehanizem, ki povzroฤi, da koลพa ob stiku s sonฤno svetlobo potemni.ยซ[6]ยปpigment develops in the skin of humans exposed to strong sunlight, protecting against UV. Such adaptive responses require that the genome has evolved under natural selection to cope with a varying … Continue reading (ibid., 192) A ker je koliฤina pigmenta โ€“ funkcija odpora na UV-ลพarke kot celota, tj. zmes raznovrstnih dednih in razvojnih procesov โ€“ odvisna tako od genetskih kot okoljskih faktorjev, se analogija z genetskimi algoritmi pokaลพe kot nezadostna. Glavno vpraลกanje genetske informacije se ne tiฤe toliko nihanj lastnosti funkcij kot informacijskega temelja funkcij. To staliลกฤe zastopa tudi Maynard-Smith, a zavozlane sheme vzroฤnih povezav, ki vodijo od mikroskopskih procesov do makroskopskih funkcij, v konceptualno shemo bioloลกke informacije vkljuฤi le posredno (Maynardovo sklepanje Griffiths nekje poimenuje celo a very bad argument) ter s tem zanemari dvoumnost razvojne plastiฤnosti ลพivih organizmov. Prehod od regulativnih procesov do fizioloลกkih funkcij bomo natanฤneje razloลพili v naslednjem razdelku, kjer bomo s pomoฤjo razvojne biologije raziskali kavzalno interpretacijo bioloลกke informacije.[7]Razumljene kot integrirani deli zdravega organizma so funkcije pred kakrลกnokoli analizo v smiselnem odnosu z okoljem in organizmom kot celoto. Torej je semantiฤno razumljena genetska informacija, … Continue reading

Za povzetek: Maynard-Smith (2000) oblikuje t. i. teleo-sematiฤno teorijo genetskega pomena, ki pravi, da je naivno uporabo pojma bioloลกke informacije moลพno tolmaฤiti le s pomoฤjo koncepta intencionalne reprezentacije beljakovine, ki v organizmu kot celoti predstavlja faktor prilagojenosti na okolje in zato vpliva na njegovo moลพnost naravne selekcije. Tako bi (1) izvorni pomen neke zakodirane beljakovine izhajal iz vloge, ki jo ta igra v prilagojenosti na okolje; (2) naravna selekcija pa bi poskrbela, da se ohranijo, tj. pasivno zakodirajo, le evolucijsko smiselne mutacije. Kot glavna razloga za vzpostavitev intencionalne interpretacije dednih informacij lahko torej izpostavimo: (1) izoblikovanje razlike med dednimi in kontingentnimi (okoljskimi) dinamikami razvojnega procesa ter (2) utemeljitev smisla uporabe pojma napake pri analizi patoloลกkih mutacij. Le s slednjo lahko namreฤ o nekem anomalnem nukleotidnem zaporedju โ€“ predvsem v odnosu do kopice dednih bolezni โ€“ trdimo, da je ne-smiselno, saj iznakazi izhodiลกฤni pomen, ki ga je v genom zakodiral naravni izbor.

Kavzalna teorija

Medtem ko je za Maynarda-Smitha informacijska ekvivalentnost organizma in njegovega okolja povsem nesprejemljiv zakljuฤek, jo teoretiki razvojnih sistemov [developmental systems theorists] razumejo kot pozitivni moment bioloลกkega podatka. Simetriฤnost informacijskega odnosa med dednim zapisom in okoljem, v katerem se ta razvija, t. i. parity thesis, izhaja iz Shannonove teorije informacije. Ta matematiฤna teorija komunikacije sistematizira odnos dveh odvisnih spremenljivk, kjer iz vrednosti ene lahko sklepamo o vrednosti druge; ker s spoznanjem prve izvemo nekoliko veฤ tudi o drugi, za prvo pravimo, da vsebuje podatke oziroma informacijo o drugi. (Godfrey-Smith 2014, 147) Shannon komunikacijski proces nadalje razdeli na signal [signal] in kanal [channel], ki sodelujeta pri posredovanju informacij od ene k drugi spremenljivki. Na primer: po telefonu se poveลพemo s sogovorcem, a z njim ne vzpostavimo neposrednega stika. Motnje telefonskega signala, ki potuje po nestabilnem kanalu, lahko oteลพijo razumevanje informacij, ki prihajajo z druge strani. ฤŒe je informacijski odnos s sogovorcem popolnoma onemogoฤen, se vpraลกamo o motnjah signala in poskuลกamo najti njihov izvor; pozornost iz sogovorฤevega glasu preusmerimo v preskoke telefonskega signala, iz njih sklepamo o njegovi moฤi in s tem spremenimo strukturo informacijskega odnosa. Med pogovorom nas je sogovorฤev glas informiral o stanju svojega izvora [source], z nami pa je lahko vzpostavil stik le takrat, ko nas je kot signal, potujoฤ po kanalu, dosegel. ฤŒe je signal nestabilen, vlogi izvora in kanala prezrcalimo โ€“ preskoke sicer tekoฤega govora razumemo kot spremenljivke, ki nas informirajo o moฤi telefonskega signala. Sogovorฤev glas tako postane kanal, po katerem ‘potuje’ signal o moฤi povezave. (Neresen sogovorec lahko v tej novi postavitvi s simulacijo motenj โ€“ tako kot tik pred tem nestabilnost mobilnega signala โ€“ oteลพi razumevanje stanja izvora motenj mobilnega signala.)

ฤŒe to apliciramo na ลพivi sistem, ยปrazliko med izvorom in kanalom (nekega naravnega sistema) doloฤi opazovalec. Izvor je le eno izmed stanj kanala, s katerim opazovalec raziskuje signal. ฤŒe vse ostale dejavnike ohranimo konstantne, nam ลพivljenjski cikel lahko posreduje nekaj informacije o genih; ฤe ohranimo konstantne gene, pa nam ลพivljenjski cikel lahko da informacije o katerikoli drugi variabli, ki smo jo spreminjali. V kavzalnem smislu je vsak draลพljaj, ki vpliva na razvoj, izvor razvojnih informacij.ยซ[8]ยปthe source/channel distinction is imposed on a natural causal system by the observer. A source is simply one channel condition with whose current state the signal is being used to investigate. If … Continue reading (Griffiths 2001, 398)

(Metulj Araschnia levana vzorec na krilih razvije glede na svetlobo in temperaturo okolja, v katerem odraลกฤa. Zgornji primerek ponazarja poletni vzorec, spodnji pomladnega. Vir: Morehouse et al. 2012)

ฤŒe konฤni fenotip razumemo kot rezultat zapletenega razvojnega procesa, intencionalni interpretaciji bioloลกke informacije poskus vzpostavitve neoporeฤne loฤnice med dednimi in okoljskimi vzroki spodleti.

ยปMnogi zajedavci, tako vretenฤarji kot nevretenฤarji, se med evolucijskim razvojem zbliลพajo z doloฤeno vrsto gostitelja. Temu pojavu pravimo ‘host imprinting’. Nekatere ลพuลพelke leลพejo jajca na rastline, katerih liste so uลพivale kot liฤinke. Nekateri zajedavski ลกฤinkavci leลพejo jajca v gnezda mladostnih gostiteljev. ‘Host switching’ imenujemo redke dogodke, ko ta mehanizem spodleti โ€“ mati zleลพe jajca na napaฤno rastlino ali v napaฤno gnezdo. ล e redkeje pa se napaฤno zleลพena jajca razvijejo. Tedaj ‘imprinting mechanism’ poskrbi, da se bo nov epigenetski mutant verodostojno razmnoลพeval. [tak metulj leลพe jajฤeca na vrsto rastline, na kateri je dozorel kot gosenica]ยซ (Griffiths 2001, 340)[9]ยปMany parasites, both vertebrate and invertebrate, maintain associations with particular host species over evolutionary time through ‘host imprinting’. Thus, some insects lay their eggs … Continue reading

Maynard-Smith bi ugovoru nedvomno oporekal, ฤeลก da se v tem primeru ne deduje doloฤeni gostitelj, ampak funkcija ‘host imprinting’. Ta ugovor svoj smisel ohrani, ฤe dednemu zapisu vnaprej predpiลกemo primarno vlogo medgeneracijskega posredovanja funkcij. Kljub temu pa se pokaลพe, da gostitelj ni statiฤni spisek razvojnih nalog, za katere zajedavฤev dedni zapis vsebuje optimalne vrednosti. Gostitelj se namreฤ tudi sam mutacijsko ‘prilagaja’ na (bodisi mutualistiฤno, antagonistiฤno ali komenzalistiฤno) interakcijo s svojim simbiontom. V tem smislu se poleg genoma deduje tudi okolje; brez slednjega in sprejemljivosti njegovih ‘ekoloลกkih mutacij’ za simbionta bi bil govor o semantiฤnem temelju funkcije poljubne beljakovine nesmiseln, saj โ€“ kot je nakazano v prejลกnjem razdelku โ€“ funkcija brez okolja izpuhti: organizem ne nazadnje pogine. Prav tako, kot je gen za ahondroplastijo napaka v genomskem zapisu, je nezadostna prehrana napaka v otrokovem okolju. Za pravilen razvoj so zato potrebni tako pravi geni kot tudi pravo okolje; struktura in funkcija sta popolnoma prepleteni. ล e veฤ: ยปmnoge lastnosti organizmove niลกeยซ se lahko pojavijo v ลกele kontekstu ยปvpliva predhodnih generacij iste vrste na lokalno okoljeยซ[10]ยปMany features of an organism’s niche โ€ฆ โ€œeffects of previous generations of that species on the local environment.ยซ (Griffiths 2001, 401)[11]S tem oฤitkom se vrnemo v prejลกnji razdelek, kjer je bilo govora o razliki med funkcijo in njeno optimalno vrednostjo. ฤŒe je evolucijska funkcija kot prilagoditev na okolje nerazdruลพljivo zvezana … Continue reading Intencionalna informacija se zato ne more izogniti parity thesis.

Z matematiฤno teorijo informacije se biologu ni treba omejiti na enostavno analizo adapcijskega pomena posamiฤnih genetiฤnih, razvojnih in okoljskih faktorjev, temveฤ se lahko poglobi v mnogotere vplive spremenljivk, ki s stabilizacijo drugih omogoฤijo verodostojen pretok lastnih ‘signalov’ ฤez relativno nespremenljivo vzpostavljene razvojne ‘kanale’. S kavzalnim razumevanjem bioloลกkih funkcij laลพje tolmaฤimo tudi discipline, kot sta fiziologija in anatomija. ยปRazvojne biologe โ€“ podobno kot fiziologe ali anatomiste โ€“ bolj zanimajo neposredne razlage (kako mehanizem deluje ob danem ฤasu) kot pa ultimativne pojasnitve (zakaj se je mehanizem razvil [evolved])ยซ[12]ยปLike physiologists and anatomists, developmental biologists are primarily concerned with proximal explanations (how mechanisms work at the current time) rather than ultimate explanations (why they … Continue reading (Griffiths 2001, 403) Zdi se, da je pojem informacije v razvojni biologiji โ€“ predvsem po rehabilitaciji odnosa med razvojnim ciklom in okoljem (Gilbert 2005) โ€“ bliลพje kavzalni teoriji, medtem ko se semantiฤna spogleduje s funkcionalno adaptacijo iz evolucijskih znanosti.

V naslednjem koraku bomo nasproti do sedaj izoblikovanemu razumevanju genotipskega signaliziranja fenotipa postavili nekaj prav posebnih biokemijskih znaฤilnosti molekule DNK, ki nam bodo omogoฤile natanฤnejลกe razmiลกljanje o medgeneracijskem prenosu podatkov. (Godfrey-Smith 2016, 153) Ker se bosta prihajajoฤa vidika ukvarjala predvsem z vpeljavo mnogoterosti in raznolikosti posredovanih informacij, se bosta prav tako bolj kot dosedanja vidika nagibala k populacijskemu razumevanju organizmov. Morda se bo komu zazdelo, da se pravkar obdelana teorija zato tiฤe posamiฤnih organizmov in relacij, ki jih ti oblikujejo do informacijskih faktorjev zunanjih in notranjih dinamik lastne organizacije. Napotili ga bomo na zgodovinski primer eksperimentalnega sistema kavzalne interpretacije genov hox. Biologa Christiane Nรผsslein-Volhard in Eric F. Wieschaus sta leta 1980 v ฤlanku Mutations Affecting Segment Number and Polarity in Drosophila klasificirala 15 genov, ki nadzirajo segmentacijo in izoblikovanje Bauplana vinske muลกice. Njuni modelni organizmi se v naravi niso pojavili sami od sebe, temveฤ sta jih z mnoลพiฤnimi mutacijami in izbiro pomenljivih osebkov oblikovala raziskovalca. (Nรผsslein-Volhard in Wieschaus, 1980) ฤŒeprav bi s sodobnimi tehnologijami poskus lahko izvedli bolj ekonomiฤno, bi znanstvena praksa kljub vsemu zahtevala primerjavo kontrolnega in mutiranega organizma, nujno potrebno za tematizacijo razlike v konฤnem fenotipu. ฤŒe v teoretski izpeljavi znanstvenik ne privzame genetskega redukcionizma (ta vztraja, da je konฤni fenotip v principu moลพno izpeljati iz genotipa โ€“ njegova ovrลพba je implicitno prisotna v tem razdelku), popolne ‘kontrolne identitete’ enega in drugega brez uvajanja strogih eksperimentalnih pogojev ni mogoฤe vzpostaviti. Povpreฤen osebek v svojem naravnem habitatu (skoraj) nikoli ni izpostavljen strogim pogojem bioloลกkega poskusa; razvojni biolog pred seboj nima naravnega organizma, temveฤ praktiฤno-teoretski konstrukt razvojnega sistema.[13]Predstavljeni problem se tiฤe tudi vseh biokemijskih izpeljav celiฤnih procesov; premisliti bi bilo treba, ฤemu se teoretiฤni konstrukti, ki se razglaลกajo za obelodanjene teorije posamiฤnih … Continue reading

(Primerjava normalnih in mutiranih osebkov vinske muลกice. Vir: hox zodiac)

Prenosna teorija

V nasprotju z do zdaj obdelanima teorijama se ยปprenosna genetika [โ€ฆ] ukvarja s preuฤevanjem dednih sistemov in ne transkripcije ali translacije; ravno tako se prenos genov tiฤe prenosa med generacijami in ne izpeljave podatkov iz genotipa v fenotip.ยซ (Bergstrom in Rosvall 2007, 3) Potrebna je torej preusmeritev vpraลกanja o informacijski vlogi DNK โ€“ ne sme nas veฤ zanimati povezava med doloฤenim genom in njegovim fenotipom (ali obratno), temveฤ genotip kot celota, ki nase prevzame vlogo signala, saj prejemniku-potomcu zmanjลกuje informacijsko entropijo preลพivetja, v celoti.[14]Poznavalcem Schrodingerjeve teorije ลพivljenja se tukaj lahko zasvetlika pojem neg-entropije. Seveda pa se takoj postavi vpraลกanje, o ฤem vpraลกanje o bistvu ลพivljenja resniฤno spraลกuje in โ€“ … Continue reading (Vidimo lahko, da je kavzalno razumevanje v debato vsililo pomembno razliko med onto- in filogenezo, ki jo kasnejลกa vidika s pridom izkoriลกฤata.) Iz perspektive prenosa podatkov zato ne postavljamo semantiฤnih vpraลกanj, ki bi nukleotidnemu zaporedju pripisala pomensko lastnost; niti nas ne zanima gola kavzalna relacija med raznimi spremenljivkami. ยปInformacijskega inลพenirja zanimajo kompresija, lastnosti kanala, struktura popaฤenja, odveฤne informacije itd. Zanima ga, kako se struktura sooฤa s statistiฤnimi lastnostmi kanala, da bi lahko kar se da dobro doloฤil naฤin ‘zapakiranja’ podatkov za prenos.ยซ[15]ยปShe [informacijski inลพenir] is asking you to tell her about compression, channel capacity, distortion structure, redundancy, and so forth. That is, she wants to know how the structure of the code … Continue reading (ibid., 7) Informacijski prenos โ€“ recimo genetskega materiala โ€“ identificiramo takrat, ko v zakodiranem signalu, ki med seboj poveลพe dva procesa, prepoznamo strukturo kompresije izhodiลกฤnih podatkov; s korespondence med genom in njegovim fenotipom smo pozornost preusmerili na strukturo prenosa informacij. ยปKo govorimo o prenosnem smislu [bioloลกkih] informacij, na tok informacij gledamo s โ€˜pravokotnega vidikaโ€™ โ€“ na informacijo gledamo kot na medgeneracijski pretok genetskih informacij.ยซ[16]ยปBut when we talk about the transmission sense of information, we step out in an orthogonal direction and we can now see information as it flows through the process of intergenerational genetic … Continue reading (ibid., 4) To pomeni, da sta potrebni specifikacija lastnosti molekule DNK kot celote in ocena njene informacijske strukture.

Bergstrom in Rosvall (2007) po Lewotinu (1992) navedeta ลกtiri glavne znaฤilnosti molekule DNK: ยป(1) zakodira lahko ogromno zaporedij in za to porabi malo prostora, (2) ta zaporedja se prepisujejo zelo enostavno, (3) [DNK je] povsem poljubno in neskonฤno pomensko razลกirljiva ter (4) strukturno zelo stabilna in vzdrลพljiva.ยซ[17]ยป(1) encode lots of sequence information in small space, (2) be incredibly easy to replicate, (3) be arbitrarily and infinitely extensible in what it can say, and (4) be structurally very stable and … Continue reading (Bergstrom in Rosvall 2007, 4) ยปPravzaprav je DNK najbolj impresivna molekula z lastnostmi (1) in (2).ยซ (ibid.) Na tem mestu mora v debato ponovno vstopiti pojem genetskega koda: ยปstruktura genetskega koda zgladi [smooth] mutacijske nevarnosti in zagotovi, da pogoste translacijske napake proizvedejo nadomestek s kemiฤno sorodno aminokislino.ยซ[18]ยปthe genetic code is structured so as to smooth the mutational landscape and ensure that common translational errors generate amino acid replacements between chemically similar amino acids.ยซ (ibid., 7) ล e pomembnejลกi pa je njen prej omenjeni simbolni znaฤaj: ยปTo v primeru genetskega koda pomeni, da asociacije med kodoni in aminokislinami niso posledica neposrednih interakcij med specifiฤnim kodonom in aminokislino, temveฤ sta povezana s tRNK, ki bi s kodonom naฤeloma lahko povezala tudi katerokoli drugo aminokislino.ยซ[19]ยปIn the case of the genetic code this means that the association between a codon and its corresponding amino acid is not driven by the immediate steric interactions between the codon and the amino … Continue reading (ibid., 7) Genetska koda torej ni neposredno kemiฤno vpletena v celiฤne procese, temveฤ ลกele posredno, kot kompresija podatkov o primarni strukturi beljakovin.

(Beljakovine so neverjetno zapletene molekule, zato jih biokemiki navadno opisujejo s ลกtirimi razliฤnimi nivoji struktur: primarna opiลกe zaporedja aminokislin, sekundarna in terciarna tridimenzionalno strukturo enega zaporedja, kvartarna pa beljakovinski sistem z veฤ podenotami. Letos je skupini programerjev uspelo razviti globoko nevronsko mreลพo, s katero so hitreje in natanฤneje kot z navadnimi biokemijskimi eksperimentalnimi tehnikami doloฤili terciarno strukturo izbranih aminokislinskih zaporedij. Vir: Nature)

Za primer se pomudimo pri t. i. protein gene hypothesis, ki pravi, da za makroskopski nivo bioloลกkih pojavov vzpostavljeni biokemiฤni mehanizem dednosti ni nujno potreben. Brez teลพav si lahko predstavljamo, da obstaja mehanizem posredovanja genetskih informacij, ki primarne strukture beljakovin prepisuje iz teh beljakovin in ne s pomoฤjo genetskega koda. (Godfrey-Smith) V takem bioloลกkem sistemu bi lahko trdili, da se ne deduje informacija, temveฤ fizikalna struktura beljakovin, svet makroskopskih pojavov pa ostane nespremenjen. (ibid., 7) S prenosnega vidika bioloลกke informacije je tak miselni poskus popolnoma nesmiseln, saj bi bila struktura beljakovin prepuลกฤena na milost in nemilost biokemijskim procesom prepisovanja; genetski kod nasprotno omogoฤa smiselno ‘kompresijo’ genetskih podatkov, s katero se ลพivljenje lahko prilagodi statistiฤnim posebnostim kanala, po katerem svojim potomcem poลกilja informacije:

ยปV svetu genetskih beljakovin ni manevrskega prostora za strukturiranje odveฤnosti [redundancy], minimizacijo popaฤenja [distortion] ali izvajanje katerekoli druge informacijske obdelave podatkov. V genetske kodu, zapisanem v DNK, pa poljubnost tRNK-korelacije nukleotidnih trojk z aminokislinami ponudi moลพnost opravljanja pravkar navedenih obdelav. ฤŒeprav natanฤne dinamike evolucijskega razvoja genetskega koda ostajajo neznane, se zdi, da je naravni izbor zelo dobro izkoristil svoj optimizacijski potencial.ยซ[20]ยปIn the protein-genes world there are no degrees of freedom for structuring redundancy, minimizing distortion, or conducting the other optimisation activities of a communications engineer. In a … Continue reading (ibid., 7)

Kriteriji teleoloลกke reprezentacije

Shea (2007) radikalno razmejitev onto- in filogeneze razvije ลกe nekoliko dlje, in sicer v razliฤna epistemoloลกka pogleda na konฤno podobo organizma. (1) Ontogenetska razlaga z doloฤitvijo kavzalnih odnosov opiลกe razvoj organizma korak za korakom [stage-by-stage] in nas postopoma vodi od zarodka k odraslemu organizmu, (2) filogenetska pa se ne zapleta v razvojne procese, saj dedni sistem razume kot teleo-semantiฤna navodila za razvoj organizma. Vpraลกamo se recimo lahko: ยปZakaj srce ฤrpa kri? [1] Ker ima ลกtiri prekate, urejene v pare z enosmernimi zaklopkami itd. Ali pa [2] zato, ker je to njegova evolucijska funkcija.ยซ[21]ยปwhy does the heart pump blood? [1] Because it has four chambers, arranged in serial pairs, with one-way valves between them, etc. Or: [2] because that’s its evolutionary function.ยซ (ibid., 318)

Pri razlagi razlike med tema vidikoma je ลกe posebno zgovorna prispodoba z DVD-jem. Predvidevanja vsebine, zapisane na DVD-ju, se lahko lotimo tako (1) s preuฤevanjem fizikalnih lastnosti zapisa in njegove laserske ‘translacije’ v sliko na zaslonu kot tudi (2) s premislekom o ลพeljah tistega, ki je DVD zapekel. ยปPredvidevanje vedenja DVD-ja s slednjim razlagalnim pristopom zato zahteva le utemeljeno prepriฤanje, da je bil njegov kompleksni mehanizem oblikovan za reprodukcijo slike, ki jo je ujela kamera.ยซ[22]ยปPredicting DVD behaviour from the latter stance relies only in the fact that the whole complex mechanism was designed to reproduce what camera was aimed at.ยซ (ibid., 318) Kot smo nakazali v prejลกnjem razdelku, ima dedni zapis molekule DNK poleg korelacijske informacije, ki opiลกe statistiฤni odnos dveh spremenljivk (kot sta genotip in fenotip), tudi (2) informacijsko zmoลพnost [capacity]prenosa informacij, saj je primarna struktura beljakovin (deloma) odvisna od genetske kode, katere struktura izraลพa nekatere izmed najpomembnejลกih kompresijskih lastnosti. Glavno vpraลกanje, ki si ga postavlja Shea (2007) in ki nas bo vodilo v tem razdelku, je torej: ยปAli je bil DNK izbran oziroma narejen za reproduciranje fenotipskih lastnosti?ยซ ฤŒe to drลพi, sledi novo vpraลกanje: ยปAli ga lahko razumemo tako z razvojnega kot tudi z evolucijskega vidika โ€“ tako onto- kot tudi filogenetsko?ยซ

Preden se loti vpraลกanja o genetski reprezentaciji, Shea natanฤno eksplicira tri nivoje filogenetske razlage. V najobลกirnejลกi teleoloลกki kategoriji lahko katerikoli bioloลกki funkciji pripiลกemo faktor, ki vpliva na moลพnost preลพivetja in razmnoลพevanja doloฤenega organizma. Shea te lastnosti poimenuje (1) teleofunkcije [teleofunction]. Podmnoลพica teleofunkcij, ki vsebuje elemente z izrazitim dednim momentom, imenuje (2) izbirne lastnosti [selectional properties], najoลพji nabor funkcij, ki se ne dedujejo le same, temveฤ sluลพijo tudi kot sistemi, ki dedne lastnosti vzpostavljajo, pa (3) sistemi dednosti [inheritance system].

Prvi toฤki lahko pripiลกemo razlago srca, ki ga teleoloลกko razume kot organ, katerega funkcija je ฤrpanje krvi. Srce s svojo (partikularno) strukturo in poslediฤno zmoลพnostjo opravljanja teleofunkcije vpliva na moลพnost preลพivetja organizma, ki ga poseduje. Prav tako lahko tej prvi toฤki priลกtejemo potrebo po zadostnem okolju, v katerem se organizem razvija. Shea kot primera okoljske teleofunkcije navede recimo primerno lokacijo z zadostno svetlobo za razvoj nove rastline (ibid., 321) in prisotnost morfoloลกkih faktorjev, ki jih zarodek Drosophila prejme od svoje mame in so potrebni za pravilno diferenciacijo (ibid., 322). Kavzalno razumevanje bioloลกkih informacij sicer izpostavi njihov neizmerni razvojni pomen, a iz njih vsekakor ne more narediti izbirnih lastnosti, saj le redko vzpostavljajo fenotipsko variabilnost, ki bi naravnemu izboru ponujala plastiฤnost lastnosti, med katerimi bi izbiral โ€“ predvsem pa ne tako, ki bi se poleg tega ลกe dedovala.

ยปZatorej ฤetudi je organizmov odnos do okoljskih sredstev nepogreลกljiv za razvoj in evolucijo organizma, ta ลกe ne omogoฤa pojavitve izbirnih lastnosti, saj niso sedeลพ [locus] lastne dedne variabilnosti (vsaj ฤe je okoljsko sredstvo nepogreลกljivo in dotiฤna variabilnost smrtna).ยซ[23]ยปTherefore, although an organismโ€™s relationship to a background resource may be necessary to the development and evolution of the organism, it does not give rise to selectional properties, since … Continue reading (ibid.)

V primeru morfoloลกkih faktorjev, ki vplivajo na razvoj zarodka Drosophila, se torej izbirna lastnosti ne pojavi, saj se kljub plastiฤnosti nastalih fenotipskih znaฤilnosti proces njihove vzpostavitve ne deduje na podlagi delovanja morfoloลกkih faktorjev. (ibid.) Situacija se spremeni v trenutku, ko v razlago vpletemo gene: mutacija, ki bi razliko v izloฤanju faktorjev dedno podprla, bi v smislu teleofunkcij vzpostavila polje razlik prilagojenosti na okolje, prav tako pa bi omogoฤila prenos modifikacije v naslednjo generacijo. (ibid.) Brez dedne podlage se izbor teleofunkcij z naslednjo generacijo razprลกi; geni pa omogoฤijo nekakลกno trdnost naravnega izbora izbirnih lastnosti in kljub razvojni zapletenosti, ki lahko moฤno presega individualni razvojni cikel, omogoฤijo filogenetski pogled, ki to zapletenost zanemari.

Vpeljava pojma izbirne lastnosti omogoฤi nov naฤin pojmovanja genov. Tem se ni treba ravnati po kavzalni interpretaciji, ki bi jih eksperimentalno povezala s fenotipskimi znaฤilnostmi, saj lahko v ลพelji po oblikovanju filogenetske razlage v doloฤenih primerih zanemarimo kompleksnost razvojnih mehanizmov, ki te znaฤilnosti sicer proizvedejo. ฤŒe torej obstaja trdna korelacija med genom in fenotipom (kar pomeni, da relevantna dedna variabilnost vzpostavlja svoj lastni โ€˜sedeลพ dednostiโ€™), lahko gen, ki je sprva sicer deloval kot element ontogenetske razlage, razumemo kot genetski oznaฤevalec izbrane lastnosti; s tem se iz ontogenetske razlage premaknemo v filogenetsko, saj gen razumemo, kot da poseduje neko semantiฤno predstavo o svoji izbirni lastnosti, kot da znanstveniku priฤa o tej lastnosti.

Zato lahko gene razdelimo na napovedujoฤe [predictive] (gen P) in razvojne [developmental] (gen D). Relacijo med genoma P in D najlaลพje razumemo iz prej uporabljenega razlikovanja med filogenezo in ontogenezo: gen D deluje kot element razvojne razlage, gen P pa kot element razlage semantiฤne reprezentacije neke izbrane lastnosti. (ibid., 320) Z razliko med tema pristopoma k razumevanju gena lahko zelo lepo razlikujemo naฤin opredeljevanja genetske bolezni: po eni strani lahko mutirani gen razumemo kot element ontogenetske razlage patoloลกke spremembe v fiziologiji โ€“ torej gen D, po drugi pa ga lahko okliฤemo za napoved (bodoฤih) simptomov โ€“ torej gen P. S to razliko pride do izraza dvojnost razumevanja dednega zapisa, ki se ravna po tipu razlage doloฤenega bioloลกkega pojava. Znameniti primer srpastoceliฤne anemije je mogoฤe razumeti kot pokvarjen mehanizem ali kot specifiฤno adaptacijo, ki se je v doloฤenem okolju pokazala kot koristna. Pomembno je, da se zavedamo neodvisnosti omenjenih pristopov, saj bi lahko tudi ob nepoznavanju razvojnih mehanizmov ob opredelitvi napovedujoฤega gena in raziskavi njegove prisotnosti v doloฤeni populaciji organizmov o njegovi izbirni lastnosti nekaj izvedeli. Nukleotidno zaporedje, ki srpastoceliฤni anemiji sluลพi kot gen P, bi torej omogoฤilo oblikovanje skupin, s primerjavo katerih bi lahko o pomenu te zelo specifiฤne adaptacije โ€“ kljub ignoranci do natanฤnih fizioloลกkih mehanizmov โ€“ nekaj izvedeli.

A molekula DNK, v kateri najdemo gen P, ne omogoฤi le njegove enostavne prisotnosti, temveฤ sluลพi kot sistem vzpostavljanja raznolikih, posamiฤnih nukleotidnih zaporedij. V tem smislu ima nekakลกno metafunkcijo vzdrลพevanja izbirnih lastnosti in se zato odloฤno razlikuje od velike veฤine drugih fizioloลกkih sistemov, recimo celiฤne membrane. Znano je, da novonastala celica vse organele prejme od svoje prednice; med temi je tudi celiฤna membrana, ki je celica ne bi mogla sintetizirati brez starลกevske ‘predloge’. ยปLahko se zgodi, da je struktura celiฤne membrane dedna in da je ta struktura tudi sedeลพ svoje lastne dednosti; vendar ni zelo verjetno, da imajo membranske strukture metafunkcijo izdelovanja dednih membranskih tipov. ฤŒe to drลพi, so celiฤne membrane izbirne lastnosti in ne sistemi dednosti.ยซ[24]It may turn out that cell membranes structure is heritable, and that cell membrane structures are themselves the basis of that heritability; but it is less likely that membranes have the … Continue reading (ibid., 323) Molekula DNK zato sprva sluลพi kot (1) izbirna lastnost dednosti v celoti, nato pa v opravljanju te dedne teleofunkcije (2) oblikuje vrsto variabilnih podenot, ki jim pravimo geni. (ibid.) Shea (1) izbirno lastnost, ki znotraj sebe omogoฤi tvorbo (2) dodatnih izbirnih lastnosti (kot podenot), imenuje sistem dednosti.

ล ele na podlagi pojma sistema dednosti Shea oblikuje svojo razlago pomenske interpretacije dednega zapisa, saj lahko le z njim utemelji prepriฤanje, da je bil kompleksni genetski mehanizem izbran za opravljanje naloge posredovanja drugostopenjskih izbirnih lastnosti. Molekula DNK namreฤ vzpostavi tok informacij od izdelovalca do prejemnika, ki si podatke podajata z informacijsko fleksibilnim posrednikom. ยปZarodkovo DNK izdelajo mehanizmi reprodukcije in deluje kot posrednik. Prejme jo razvojni sistem โ€“ celiฤni mehanizmi in okoljski faktorji โ€“ ki ustvari nov organizem z vsemi fenotipskimi lastnostmi, ki jih premore.ยซ[25]ยปThe DNA in the zygote is produced by the mechanism of reproduction and acts as an intermediate. It is consumed by a developmental system โ€“ cellular machinery and environmental factors โ€“ to give … Continue reading (ibid., 325) A tok informacij ni posredovanje podatkov, ki bi obstajali sami zase; za njegovo vzpostavitev smo potrebovali sistem dednosti, s katerim je genetska komunikacija sploh postala mogoฤa. Povsem filogenetska razlaga podenot, tj. genov, pa je smiselna le, ฤe je bil    sistem dednosti izbran za vzdrลพevanje njihove dedne variabilnosti. V tem smislu je bil DNK izbran za posredovanje informacij o prilagojenosti na okolje, v katerem se je znaลกel organizem neke doloฤene vrste. DNK torej prenaลกa informacije o okolju, v katerega je bil โ€“ podobno kot v prej omenjenem primeru kamera โ€“ uperjen razvojni sistem organizma.

Zakljuฤek

V prispevku smo preuฤili zgodovino molekularnega gena in ลกtiri nedavne premisleke o njegovi vlogi v epistemologiji biologije; z zadnjim se je razjasnila veฤplastna struktura dednega zapisa, ki smo jo poimenovali sistem dednosti [inheritance system]. Ta je omogoฤil jasnost kavzalnega razumevanja genetske informacije na eni (gen D) ter pomensko bogastvo njenih semantiฤnih vpletenosti v okolje naravnega izbora na drugi strani (gen P). Z radikalno razliko med filogenetsko in ontogenetsko razlago lahko zato za zakljuฤek skiciramo odnos med razvojnim in evolucijskim biologom, ki do organizma pristopata iz dveh razliฤnih perspektiv: medtem ko prvega zanima kavzalna relacija med mnogoterimi eksperimentalnimi spremenljivkami, se drugi posveฤa predvsem naboru genetskih lastnosti, ki nam z zastrtjem zapletenih razvojnih mehanizmov lahko nekaj povedo o evoluciji populacije veฤjega ลกtevila posameznih organizmov. Obema pa manjka tisto, kar presega eksperimentalne omejitve ฤrne ลกkatle kavzalnih razmerij, po drugi strani pa ni zvedljivo na vrednost v morju populacijske genetike; tisto, kar se ลกe ni pustilo ujeti eksperimentalni modelaciji ali statistiฤni redukciji na evolucijsko relevantne lastnosti. Manjka jima torej ลพivljenje posameznega organizma, ki v sebi (morda) skriva novo kavzalno relacijo, ki bo (morda) sluลพila kot nepredvidljiva evolucijska adaptacija. Ne nazadnje ลพelimo prebrati njegov dedni zapis.

***

Za pomoฤ pri redฤenju pregostih misli bi se rad zahvalil lektorici Marti Anลพlovar ter recenzentom Evi Iliฤ, Mihu Fleretu in Timoteju Prosenu.

Bibliografija

Bergstrom, C. T. and Rosvall, M. 2010. ยปThe Transmission Sense of Information.ยซ V Biology and Philosophy 26: 159โ€“76.

Crick, F. 1958. ยปOn Protein Synthesis.ยซ Symposia of the Society for Experimental Biology 12: 138โ€“63.

โ€”โ€”โ€”. 1970. ยปCentral Dogma of Molecular Biology.ยซ Nature 227: 561โ€“63. Cummins, R. 1975. Functional Analysis. Journal of Philosophy 72: 741โ€“65.

Gilbert, S. F. 2002. ยปThe genome in its ecological context.ยซ V Annals of the New York Academy of Science 981: 202-18.

Gilbert, S. F. 2005. ยปMechanisms for the environmental regulation of gene expression: Ecological aspects of animal development.ยซ V Journal of Biosciences 30(1): 65-74.

Godfrey-Smith, P. 2014. Philosophy of Biology. Princeton: Princeton University Press.

Griffiths, P. E. 2001. ยปGenetic Information: A Metaphor in Search of a Theory.ยซ V Philosophy of Science 68: 394โ€“412.

Maynard Smith, J. 2000. ยปThe Concept of Information in Biology.ยซ Philosophy of Science 67: 177โ€“94.

Morehouse, N., Mandon, N., Christidรจs, J.-P., Body, M., Bimbard, G., Casas, J. 2012. ยปSeasonal selection and resource dynamics in a seasonally polyphenic butterfly.ยซ Journal of evolutionary biology. 26(1): 175-185.

Nรผsslein-Volhard, C. in Wieschaus, E. 1980. ยปMutations affecting segment number and polarity in Drosophila.ยซ Nature. 287 (5785): 795โ€“801.

Polo Camacho, M. 2019. ยปThe Central Dogma Is Empirically Inadequate … No Matter How We Slice It.ยซ V Philosophy, Theory, and Practice in Biology

Rheinberger, H-J in Muller-Wille, S. 2017. From Genetics to Postgenomics. Chicago: Chicago University Press.

Shea, N. 2007. ยปRepresentation in the Genome, and in Other Inheritance Systems.ยซ Biology and Philosophy 22: 313โ€“31.

References

References
1 โ€œThere is only the perpetual execution of a programme that cannot be dissociated from its fulfilment. The only elements that can interpret the genetic message are the products of the message itself. [โ€ฆ] There is thus no longer a cause for reproduction, simply a cycle of events in which the role of each constituent is dependent on the others.โ€
2 Na tem mestu naj omenimo, da so v zgodnjih letih raziskovanja molekularnega gena tega razumeli bolj kot magnetni trak in ne kot zapis raฤunalniลกkega programa. (Quammen 2018, 52f
3 ยปReplication, that is, the transmission aspect of heredity, turns out to be a complex molecular process that bears little resemblance to the model, codified in Mendelโ€™s rules, of mutable, but otherwise stable elements that are transmitted independently from each other and invariably induce specific phenotypic effects. The agility of the genome in the sense of a versatile โ€œcacheโ€ of genetic resources goes far beyond the exchange of genetic material during meiosis and germ cell formation. It furnishes an inexhaustible reservoir of developmental plasticity and evolution driven by a complex molecular machinery of movable DNA elements, polymerases, gyrases, DNA-binding proteins, repair mechanisms, and more.ยซ (Rheinberger 2017, 72
4 ยป[Genes] figure prominently because they provide highly successful entry points for investigation. The success of gene-centrism, according to this view, is not ontologically, but first and foremost epistemologically and pragmatically grounded.ยซ (ibid., 118
5 Z vpraลกanjem, kaj nam genetski kod pove, prviฤ jasno izstopi konceptualna zmeda med organizmom-realizatorjem, ki genetsko informacijo po-deduje in znanstvenikom-opazovalcem, ki jo poskuลกa raz-umeti. To dihotomijo โ€“ za katero bi lahko trdili, da se izrisuje iz struktur filogeneza-ontogeneza, vrsta-posameznik โ€“ bomo v zakljuฤku izpostavili kot kljuฤni pojmovni problem vpraลกanja o genetski informaciji. Koga se torej tiฤe genetska informacija โ€“ opazovalca, ki iz nje predvideva, ali organizma, ki jo realizira? Kdo komu (ali morda: kaj ฤemu) napoveduje vreme?
6 ยปpigment develops in the skin of humans exposed to strong sunlight, protecting against UV. Such adaptive responses require that the genome has evolved under natural selection to cope with a varying environment. What is inherited is not the dark pigment itself, but the genetic mechanism causing it to appear in response to sunlight.ยซ
7 Razumljene kot integrirani deli zdravega organizma so funkcije pred kakrลกnokoli analizo v smiselnem odnosu z okoljem in organizmom kot celoto. Torej je semantiฤno razumljena genetska informacija, ki se osredotoฤa predvsem na nihanja funkcij, le informacija o kvantitativni spremembi izhodiลกฤne adaptacije organizma na okolje; na primer napaฤno nukleotidno zaporedje, ki nam zelo jasno govori o modifikaciji osnovne funkcije. Pozitivne genetske informacije o bistvu funkcije pa iz semantiฤnega gena ne moremo izpeljati.
8 ยปthe source/channel distinction is imposed on a natural causal system by the observer. A source is simply one channel condition with whose current state the signal is being used to investigate. If all other resources are held constant, a life cycle can give us information about the genes, but if the genes are held constant, a life cycle can give us information about whichever other resource we decided to vary. So far as causal information goes, every resource whose state affects development is a source of developmental information.ยซ
9 ยปMany parasites, both vertebrate and invertebrate, maintain associations with particular host species over evolutionary time through ‘host imprinting’. Thus, some insects lay their eggs on the plant whose leaves they tasted as larvae. Some parasitic finches lay their eggs in the nest of the host species which they imprinted on as chicks. ‘Host switching’ occurs on the rare occasions when this mechanism malfunctions and the mother lays her eggs on the wrong plant or in the wrong nest. On the still more rare occasions when these misplaced eggs flourish, the imprinting mechanism will ensure that this new epigenetic mutant form reliably reproduces itself.ยซ
10 ยปMany features of an organism’s niche โ€ฆ โ€œeffects of previous generations of that species on the local environment.ยซ
11 S tem oฤitkom se vrnemo v prejลกnji razdelek, kjer je bilo govora o razliki med funkcijo in njeno optimalno vrednostjo. ฤŒe je evolucijska funkcija kot prilagoditev na okolje nerazdruลพljivo zvezana z mestom organizma v ekosistemu, lahko v primeru konstrukcije niลก na vpraลกanje o vzpostavitvi funkcije odgovorimo z vpletanjem epigenetskih dejavnikov. ฤŒe se problema lotimo zgolj teoretiฤno (in odmislimo empiriฤno adekvatnost), bi lahko rekli, da se funkcija pomensko deduje z okoljem, njene vrednosti pa z genomom; z drugimi besedami: funkcija bi skrbela za evolucijsko konstantnost spremenljivk organizma. Torej bi ekoloลกka niลกa dedovala funkcijski pomen beljakovine, genom pa bi predstavljal le eno izmed fluktuacij realizacije ‘bistva’ adapcijske funkcije. Trditev, da se dedujejo funkcije, ne pa njihove posamiฤne fenotipske lastnosti, bi seveda zvenela prav tako nesmiselno kot izhodiลกฤno prepriฤanje o dedovanju pomenljivih bioloลกkih informacij.
12 ยปLike physiologists and anatomists, developmental biologists are primarily concerned with proximal explanations (how mechanisms work at the current time) rather than ultimate explanations (why they evolved).ยซ
13 Predstavljeni problem se tiฤe tudi vseh biokemijskih izpeljav celiฤnih procesov; premisliti bi bilo treba, ฤemu se teoretiฤni konstrukti, ki se razglaลกajo za obelodanjene teorije posamiฤnih organizmov, v resnici pribliลพujejo.
14 Poznavalcem Schrodingerjeve teorije ลพivljenja se tukaj lahko zasvetlika pojem neg-entropije. Seveda pa se takoj postavi vpraลกanje, o ฤem vpraลกanje o bistvu ลพivljenja resniฤno spraลกuje in โ€“ ฤe se informacija prenaลกa iz roda v rod โ€“ ali medgeneracijsko razumevanje posamiฤnega bitja omogoฤa pojem, ki ga oznaฤi kot ลพivega.
15 ยปShe [informacijski inลพenir] is asking you to tell her about compression, channel capacity, distortion structure, redundancy, and so forth. That is, she wants to know how the structure of the code reflects the statistical properties of the channel, with respect to the decision problem of effectively packaging information for transport.ยซ
16 ยปBut when we talk about the transmission sense of information, we step out in an orthogonal direction and we can now see information as it flows through the process of intergenerational genetic transmission.ยซ
17 ยป(1) encode lots of sequence information in small space, (2) be incredibly easy to replicate, (3) be arbitrarily and infinitely extensible in what it can say, and (4) be structurally very stable and inert.ยซ
18 ยปthe genetic code is structured so as to smooth the mutational landscape and ensure that common translational errors generate amino acid replacements between chemically similar amino acids.ยซ
19 ยปIn the case of the genetic code this means that the association between a codon and its corresponding amino acid is not driven by the immediate steric interactions between the codon and the amino acid, but instead is mediated by an extensive tRNA structure that in principle could have coupled this codon to any other amino acid instead.ยซ
20 ยปIn the protein-genes world there are no degrees of freedom for structuring redundancy, minimizing distortion, or conducting the other optimisation activities of a communications engineer. In a DNA-based code, the chemically arbitrary assignments of nucleotide triplets to amino acids via tRNA offer the degrees of freedom to do all of the above. While the precise dynamics of code evolution remain unknown, it appears that natural selection has put these degrees of freedom to good use.ยซ
21 ยปwhy does the heart pump blood? [1] Because it has four chambers, arranged in serial pairs, with one-way valves between them, etc. Or: [2] because that’s its evolutionary function.ยซ
22 ยปPredicting DVD behaviour from the latter stance relies only in the fact that the whole complex mechanism was designed to reproduce what camera was aimed at.ยซ
23 ยปTherefore, although an organismโ€™s relationship to a background resource may be necessary to the development and evolution of the organism, it does not give rise to selectional properties, since it is not a locus of heritable variation (at least, not when the background resource is necessary and relevant variation is fatal).ยซ
24 It may turn out that cell membranes structure is heritable, and that cell membrane structures are themselves the basis of that heritability; but it is less likely that membranes have the meta-function of producing heritable membrane types. If that is right, then cell membranes would have selectional properties without being an inheritance system.
25 ยปThe DNA in the zygote is produced by the mechanism of reproduction and acts as an intermediate. It is consumed by a developmental system โ€“ cellular machinery and environmental factors โ€“ to give rise to a new organism, with all its phenotypic traits.ยซ

Published:

in

Tags: